W galopie
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

BÓSTWA KRAINY

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin

Posty fabularne : 289

BÓSTWA KRAINY Empty
PisanieTemat: BÓSTWA KRAINY   BÓSTWA KRAINY EmptySro Kwi 17, 2019 12:22 am

BÓSTWA KRAINY

Bóstwa opracowane zostały przez użytkowniczkę Lazuli, a ich wspaniałe rysunki Lapis. Serdecznie dziękujemy! Kopiowanie surowo wzbronione.

Z dziennika pierwszej wyroczni:
Bogowie są w trójcy i każdy ma swoje główne atrybuty, ale to dzięki ich współpracy masz co jeść, pić i gdzie się schronić. To oni czuwają nad Tobą, chcą byś żył godnie wstąpienia do ich siedziby w zaświatach. To tam trafia przecież, każda poległa dusza, a ta która nie zazna tego spokoju? Ta błąka się między nami, nieszczęśliwa, samotna i porzucona. Nie chcesz przecież tak skończyć. Bądź wdzięczny za to co masz. Zawsze. Bogowie są dobrzy, wspierają Cię, pomagają w każdym dniu, jednak nie radzę Ci ich rozgniewać, mają potężną moc, z którą nie chcesz mieć do czynienia. Jeśli jednak wybierasz inaczej, nie miej do mnie pretensji.
Ostrzegałam.
Widziałam ich, dostałam dar, obdarzyli mnie łaską objawiając mi się jako pierwszej. Chcesz wiedzieć o nich coś więcej? Proszę bardzo, ale pamiętaj. Im więcej o nich wiesz tym bardziej oczekują od Ciebie bycia posłusznym.

BÓSTWA KRAINY Bogniebosklon_Odzyskano
Pan Nieboskłonu [Anu]-
Do niego należą wszystkie gwiazdy, słońce, chmury, tęcze czy deszcz. To On obdarza Cię swoją łaskawością w postaci słonecznego dnia. Łatwo go rozgniewać, jednak równie łatwo przebłagać. Ta wybuchowa osobowość uwielbia bawić się pogodą. Widzisz burzowe chmury, chcesz się schronić przed deszczem, znajdujesz jaskinie, oddychasz z ulgą. Wychylasz łeb żeby sprawdzić jak źle jest na zewnątrz. I co? Cóż, słońce, kilka kropel deszczu tworzy tęczę na nieboskłonie. To tylko kolejna z zabaw naszego boga. Podziękuj za jego łaskawość, bo przecież mógł zabawić się Twoim kosztem bardziej i sprowadzić pioruny wokół Ciebie czyż nie?

Pani Rzeki [Ati]–
Do niej należą wody rzek, ale i mórz, czy oceanów. Jednak rzeka jest jej ulubioną formą. Dlaczego? Ponieważ to ona schładza po ciężkiej wędrówce, to ona użyźnia pola wokół koryta, to ona jest słodką orzeźwiającą cieczą kojącą spierzchnięte wargi, gdy skwar do o koła, a jednak nie stoi w miejscu, płynie, pokonuje całą krainę niosąc ze sobą prośby, smutki, radości przeżywane nad jej taflą. Ta cudowna osobowość jest oazą spokoju. Najłaskawsza z całej trójki, dba o Ciebie codziennie. Uwierz na słowo, że bez jej wody nie dałbyś rady. Nie próbuj, po prostu uwierz.

Pani Ziemi [Am] -
To Ona odpowiedzialna jest za wszelkiego rodzaju roślinność wokół Ciebie, ale czy tylko? Każdy duchowny powie Ci, że to także dzięki niej są w stanie tworzyć czary i amulety. To ona obdarza krainę minerałami. Jej nie chcesz rozgniewać tym bardziej. Jest cudowna, do póki…. Do póki coś jej się nagle nie spodoba. Brak dziękczynienia za czar, brak dziękczynienia za to co jesz. Jeden mały błąd, a w koło pojawia się susza. Roślinność przestaje istnieć, wszystko obumiera. Co wtedy? Radzę od razu udać się do najbliższego duchownego, który odprawi rytuał na cześć naszej kapryśnej bogini. Może tym uda Wam się ją udobruchać. Jeśli nie? Będzie ciężko.
Powrót do góry Go down
https://wgalopie.forumpolish.com

BÓSTWA KRAINY
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
W galopie :: ABC :: Kompendium wiedzy :: O krainie-
Skocz do: